«TA MEG MED!»

Inkludering av personer med funksjonsnedsettelse i arbeidslivet.

Under Arendalsuka 2024 deltok Bekhterev Norge på arrangementet «TA MEG MED!», som fokuserte på hvordan personer med funksjonsnedsettelse kan inkluderes i arbeidslivet. Dette viktige temaet ble belyst gjennom inspirerende foredrag og personlige historier om mennesker som har møtt utfordringer, men likevel funnet veien tilbake til arbeidslivet.

En personlig historie om vilje og gjenoppretting
En av de sterkeste fortellingene under arrangementet kom fra Jarle Eskedal, prosjektleder i Cynergi Film, som viste en filmteaser om Ove Grotheim. Ove, en selvstendig næringsdrivende, fikk hjerneslag, men hans vilje til å vende tilbake til arbeid ble aldri svekket. «Hodet og kreativiteten var fremdeles på plass,» Hans historie illustrerer hvor viktig arbeid er for de fleste mennesker, og hvor mye det betyr for helsen å kunne bidra.

Heidi Kjærnes, Sunnaasstiftelsen

Erfaringsutveksling og støtte er nøkkelen
Heidi Kjærnes fra Sunnaasstiftelsen la vekt på de mange spørsmålene som dukker opp for de som rammes av hjerneslag: «Vil jeg kunne jobbe igjen? Hva med økonomien? Vil familien min støtte meg?» I slike situasjoner er det avgjørende å ha noen å snakke med og dele erfaringer med. Sunnaasstiftelsen arbeider kontinuerlig for å hjelpe folk tilbake i jobb, og understreket behovet for et samfunn som ikke bare består av «A4-mennesker». Mangfold er en styrke som bør verdsettes.

Fra utfordring til mulighet
«Det er Cash å tjene på de som står utenfor» – utrykk fra arbeids- og inkluderings minister Tonje Brenna.
«Hva må til?»  v/politiker Lise Kristoffersen

«Retten til å bli ufør – og Retten til å jobbe» Stortingsmeldingen ang. Arbeidsmarkedet kommer snart. Den handler om «Kampen om Arbeidskraften». Vi har en stor andel arbeidskrafts-reserver i samfunnet:
-Unge, -mange med nedsatt funksjonsevne, – uføre (i ulike grader), – innvandrere og -eldre.
Dette kan kreve utdanning og lønnstilskudd, men det finnes! Der er det mye å hente i offentlig sektor.

Jan-Erik Narvesen, HR-direktør i Hennig -Olsen is, han jobber med inkludering. De har ikke så mange bevegelseshemmede hos seg, men de har mange ansatte med utfordringer, blant annet blinde og psykososiale tilfeller. Hans bedrift jobber for et Likestilt Arbeidsliv og tar inkludering på alvor.

Marita Lysstad Bjerke, helsefaglig rådgive , LHL hun får en del tilbakemeldinger fra medlemmer. Mange som av ulike årsaker er satt ut av arbeidslivet får i tillegg til hovedproblemet, gjerne fatique. Dette fordrer at en har mulighet til å hvile seg litt i løpet av en arbeidsdag. Hvordan er mulighetene for dette?
Videre er det mange som trenger hjelp til å finne veien videre etter et hjerneslag. De føler seg veldig alene etter at de er kommet hjem til seg selv, og noen sier at det føles som å bli satt ut i «en robåt uten årer».

Det er viktig at arbeidsgivere legger til rette for de som vil jobbe, og tenke på at restarbeidsevnen er viktig å benytte seg av.
Nå Må det jobbes!

En personlig kamp for arbeid


En annen sterk historie kom fra Anine Johansen, Hun var 23 år da hun fikk hjerneblødning. Hun måtte lære alt på nytt og etter 5 år var hun klar for jobb igjen. Hun var nyutdannet sykepleier da skaden rammet.

Det første tilbudet hun fikk av jobb var å begynne på en Vekstbedrift på Økern med å pakke og brette post! Anine har en delvis lammelse i armen etter et hjerneslag og kunne umulig brette papir. Dette takket hun Nei til! I det øyeblikket hun uttrykte at det var uaktuelt kom uførepapirene på bordet.
Hun har i dag jobben som mentor- og prosjektleder i Sunnaasstiftelsen.

Samarbeid mellom den berørte, samfunnet og NAV er viktig!

Når NAV trenger nye mentorer, kan de også bruke Mentor-ung der Anine jobber!

Amine Johansen (midten)

NAV’s viktige rolle
Sonja Skinnarland, arbeids- og tjenestedirektør i NAV, snakket om hvordan NAV kan bidra til å tilrettelegge for at flere med funksjonsnedsettelser kan komme i jobb. Vår hovedjobb er å finne løsninger for våre klienter sier hun. Vi kan bidra via NAV Hjelpemidler, og sammen kan vi ordne tilrettelegging som også er  svært viktig for å få flere i jobb.  Vi har også en viktig rolle i tett oppfølging etter at tiltak er satt i gang.

Oppskriften på tilrettelegging
Arrangementet ble avsluttet med en påminnelse om viktigheten av tilrettelegging for arbeidstakere med funksjonsnedsettelser. Det er arbeidsgivernes ansvar å legge til rette for at de som ønsker å jobbe, kan gjøre det. Selv om noen har nedsatt arbeidsevne, er restarbeidsevnen en verdifull ressurs. LHL og Sunnaasstiftelsen har utarbeidet en plakat som gir en konkret oppskrift på hvordan man kan skape et mer inkluderende arbeidsmiljø.

Bekhterev Norge er stolte over å ha deltatt på Arendalsuka og sett hvordan inkludering kan skape et rikere, mer mangfoldig samfunn. Dette er en kamp vi alle må delta i – for alles rett til å bidra i arbeidslivet, uansett utfordringer.

Tekst av Elin Eriksen

Logo Som medlem i Bekhterev Norge bidrar du til å fremme vår gruppes interesser og dine egne muligheter. Meld deg inn her.