Spennende og interessant forskning i Igalo

Bekhterev Norge støtter spennende og interessant forskning som er i gang i Igalo i Montenegro De ønsker å undersøke nærmere sammenhengen mellom aktivitet og hvile å innvirkning av ulike behandling for å oppnå en bedre hverdag med redusert sykdomsaktivitet.

Tekst: Jon Hagfors, foto: Odd Mikkelsen

Jadranka A. Glisic overlege ved institutt for fysikalsk medisin, rehabilitering og revmatologi „Dr Simo Milosevic“AD Igalo, Montenegro var invitert til Bekhterev landskonferanse for å fortelle om det de er opptatt av og driver med innen forskning for tiden.

Hun forteller at de er opptatt av å undersøke nærmere på mulig sammenheng mellom aktiv og passiv behandling og innhold.

En forsøksgruppe gis i tillegg til den ordinære behandlingen, som pasientgruppen på behandlingsreise får. Dette tillegget består blant annet av mindfulness, avspenningsteknikker og mineralbad med aromatiske oljer. Dette gjelder pasienter med Bekhterev og Bekhterev lignende sykdommer med kronisk inflammatorisk sykdom.

Oljene kan ha følgende effekt:
• Føler seg avslappet
• Kortisol nivået i kroppen blir lavere
• Påvirker hormonene våre
• Gir emosjonell bedring
• Blir mer skjerpet i forhold til hukommelse

Ved aromaterapi ønsker man å lindre stressrelaterte plager.

Trening av pustekontroll kan gjøre at man kan påskynde kroppslige funksjoner i nervesystemet. Dette er den eneste nervekontrollen vi kan kontrollere. Dette er bra for at man får en pustepause fra hverdagen, roer ned kroppen og får koblet ut hverdagsutfordringer. Dette er viktig slik at hormoner som dopamin og endorfiner får flyte fritt i kroppen. De kjemiske reaksjonene bedres. Dette fører ofte til mindre smerter i kroppen og kan bidra til å påvirke hjertet og respirasjon i kroppen på en god måte.

Vagusnerven sender og mottar signaler mellom hjernen og resten av kroppen. Den er blant annet ansvarlig for bevegelse og indre funksjoner. Nerven inneholder tilførende, sansende nervefibre fra innvoller til hjernen. Den inneholder også stimulerende fibre fra hjernen til organer i hode og hals, hjerte, lunger og bukhulens organer. \lsdpri

Studien til Jadranka er ikke ferdig enda. Det blir spennende å følge forskningen framover.

Bekhterev Norge bidrar til forskningsstudie i Igalo. Der mange med Bekhterevs sykdom reiser på behandlingsreise og opplever betydelig bedring under og etter oppholdet Vi har lengre tid vært opptatt å få frem resultater på gruppe nivå og at behandlingstilbudet blir videreutviklet.

Logo Som medlem i Bekhterev Norge bidrar du til å fremme vår gruppes interesser og dine egne muligheter. Meld deg inn her.