Lav dose CT Skanning forbedrer undersøkelser av bekhterev pasienter.

Ny sensitiv metode for å vurdere sykdomsprogresjon uten eksponering av for høye stråle doser ble presentert på EULAR.

Pressemelding fra EULAR Madrid, Spania, 15. juni 2017: Resultatene av en undersøkelse som ble presentert i den årlige europeiske reumatologiske kongressen (EULAR) 2017 viser at lavdose- computertomografi (LD-CT) er mer følsom enn konvensjonelle røntgenbilder i overvåkning av sykdomsprogresjon hos bekhterev pasienter

LD-CT, bruk av en nyutviklet scoringsmetode for vurdering av beindannelse hos bekhterev pasienter, har tidligere vist seg å være pålitelig og sensitiv, med god konsistens mellom forskjellige personer som tolker bildene.

I denne siste studien, designet for å validere LD-CT videre, viste en sammenligning av dens evne til å oppdage dannelsen av nye beinvekst og / eller en økning i disse beindannelsene, at LD-CT konsekvent oppdaget Flere tegn på disse sykdomsprogresjonene enn konvensjonelle røntgenundersøkelser.

«Standard dose computertomografi er en sensitiv metode for å vurdere strukturelle endringer i ryggraden hos pasienter med bekhterev,» sier første forfatter Dr. Anoek De Koning fra Leiden University Medical Centre, Leiden i Nederland. «Det kliniske verktøyet har imidlertid vært begrenset på grunn av bruk av relativt høye doser ioniserende stråling.»
«Våre funn støtter bruk av LD-CT som en sensitiv metode for vurdering av forbening i fremtidig klinisk forskning uten å utsette pasienter for høye doser av stråling,» konkluderte hun. Sammenlikning av prosentandelen pasienter med nyoppdaget forbening vekst av eksisterende forbening og kombinasjonen av begge, scoret av to separate forskere og som konsensuspoeng, oppdaget LD-CT flere pasienter med progresjon i alle sammenligninger. Dette var spesielt tydelig hvor det var et høyere grad av forbening per pasient.

Med den strengeste sammenligningen av konsensuspoengene for både LD-CT og røntgenstråler, viste 30% av pasientene nydannet forbening på 3 eller flere steder på LD-CT, sammenlignet med kun 6% på konvensjonell røntgen undersøkelse.

Mer informasjon på www.eular.org

Logo Som medlem i Bekhterev Norge bidrar du til å fremme vår gruppes interesser og dine egne muligheter. Meld deg inn her.